Amfibieën

Pad

Ieder voorjaar sneuvelen er talloze padden en salamanders op het asfalt. Tijdens hun trek van overwinteringsplek naar open water, waar ze hun eitjes af willen zetten. Op verschillende plaatsen zetten we tijdelijke paddenschermen neer.

Inmiddels zijn er, in samenwerking met de Gemeente Wijchen, ook op veel plaatsen vaste schermen geplaatst. De padden en salamanders die achter die schermen opgevangen worden, moeten toch naar de overkant.

Onze vrijwilligers dragen ze hoogstpersoonlijk (in emmers) naar een veilige plek. Ieder jaar worden er zo ca. 3.500 padden over gezet. En als we dan toch bezig zijn liften er nog honderden salamanders en kikkers mee.

In februari gaan we jaarlijks aan de slag voor de paddentrek. Lijkt het je leuk om mee te helpen, bel Marco 024 64 14 459 of mail naar: maxen07@gmail.com.

Resultaat van 2021

Locatie
Padden Salamanders Kikkers
Heumenseweg 2880 19 305
Leurseweg 588 32 43
Totaal 3468 51 348

Voor meer zie: Uitgebreide informatie.

Opschonen van een poel


Poelen

Gezonde poelen zijn van levensbelang voor padden, kikkers en salamanders. Gezond betekent ook een goede verhouding tussen open water en oeverbegroeiing. Om te voorkomen dat poelen dichtgroeien moeten ze met enige regelmaat opgeschoond worden.

Dat doen we vooral in Leur. Daar komt namelijk als enige plek in Wijchen ook de zeldzame kamsalamander voor.

Nieuws

Brandbrief aan Gemeente
De omgevingsvisie dient te worden vertaald in actief beleid om 2035 te halen.
Zie: Brief

Bijenburcht
Op onze pagina met tuintips staat een link naar een bouwplan.

Hatertse en Overasseltse Vennen
De druk op de Vennen neemt toe door toename toeristische atracties. Lees meer in onze Nieuwsbrief en onderteken de petitie.

Hoogstambrigade Balgoij
Vrijwilligers gezocht voor Hoogstamboomgaarden in Balgoij. Lees meer ...